2012 — 2015 Oiso, Japan

A House for Oiso

Oiso, an hour from any city, is located between the sea and the mountains, with a population of around 32,000 people.

“I would like you to design a house that will remain after 100 years.” - that was the brief from the client. Oiso is a place that retains traces of its inhaibtation over five thousand years. The vestiges of various eras are evident, from the Yayoi period (B.C. 4 - 4C) through the Edo period (17C – middle of 19C), to the modern age. The people of Oiso experimented with many different forms of housing through their history, including pit-dwellings, raised-floor dwellings, dug-standing pillar buildings, machiya (traditional merchant houses), villa architecture, to name a few. This project reflects on the overarching idea of the 'Japanese House', capturing the essence of the country, and drawing on all these precedents.

An earthy hue dominates the ground level walls: the 60 centimeters of soil from the necessary excavation for the house’s foundations was re-used as a finishing material that would perform highly with its hygroscopic and heat-insulation properties. This level is gently sunk into the ground, so that the soil maintains a cool temperature within through the summer. The second floor is a wooden space, with the material wrapping around the floor, the walls and the ceiling.

The house is 'a house for Oiso'; standing for the place, as well as Japan more boradly. The house is devoted to its land and nurtures its relationship with it. Its Architecture distills the philosophy of 'the Dignity of the Place'. 

 […] [×]

Copyrights

©Takumi Ota

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_01

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_02

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_03

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_04

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_05

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_06

Reception area

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_07

View from the entrance

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_08

Kitchen from the outside

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_09

View towards the entrance

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_10

Kitchen

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_11

Bathroom

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_12

Relation iside – outside

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_13

Arriving upstairs

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_14

Workspace

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_15

Lateral façade

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_16

View from the garden

Info + Press

Project information

Status
Completed
Location
Oiso, Japan
Date
2012 — 2015
Area
122 m²
Commission type
Private
Client
private
Program
Residence for family

Project team

Architect
Dorell.Ghotmeh.Tane Architects, Paris
Structure
Yasuhirokaneda Structure, Paris
Mechanical engineer
EOS plus, Tokyo
Construction
Eiko Construction, Yokohama

Published in

Elle Décor Oct 10 2015
Elle Décor (Jp)
Confort Aug 05 2015
Confort (Jp)
Shinkenchiku Jun 11 2015
Shinkenchiku (Jp)
A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_01

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_02

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_03

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_04

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_05

External view

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_06

Reception area

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_07

View from the entrance

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_08

Kitchen from the outside

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_09

View towards the entrance

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_10

Kitchen

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_11

Bathroom

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_12

Relation iside – outside

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_13

Arriving upstairs

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_14

Workspace

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_15

Lateral façade

A House for Oiso Lina Ghotmeh — Architecture JP15_16

View from the garden